Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση – «Σαρωτικός ΦΠΑ και επιδότηση της αισχροκέρδειας σφραγίζουν τον προϋπολογισμό» τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου

Ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, που αφενός επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών και αφετέρου αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εμμένει στην ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 5,3%, έναντι 4,5% που είχε προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2022 και 3,1% που είχε εκτιμηθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας του Απριλίου 2022, τη στιγμή που ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται να αυξηθεί κατά 8,8%, έναντι 5,6% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί σε 12,9% έναντι 13,9% που προβλεπόταν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 14,2% στον Προϋπολογισμό του 2022.

Ε. Αχτσιόγλου: Σαρωτικός ΦΠΑ και επιδότηση της αισχροκέρδειας σφραγίζουν τον προϋπολογισμό

Επίθεση με στοιχεία εξαπέλυσε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου τονίζοντας ότι από το προσχέδιο που κατατέθηκε προκύπτει για το 2022 ότι τα έσοδα από ΦΠΑ είναι αυξημένα κατά 4 δισ. ή 23,3% σε σχέση με πέρυσι, ότι τα έσοδα από ΦΠΑ αποτελούν το 63% της συνολικής αύξησης των φορολογικών εσόδων και ότι τα φορολογικά έσοδα συνολικά είναι αυξημένα κατά 6,4 δισ. ευρώ».

Την ίδια ώρα, τονίζει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο πληθωρισμός στην Ελλάδα βρίσκεται στο 12,1%, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο και ξεπερνώντας πάνω από 2 μονάδες τον μέσο όρο της».

Επίσης η Έ. Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι «την ώρα που η κυβέρνηση ομολογεί ότι οι προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στον προϋπολογισμό του 2022 (0,8%) ήταν κυριολεκτικά εκτός τόπου και χρόνου (σημερινή εκτίμηση 8,8%), που η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις 4 χώρες της ΕΕ που το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2021 και που η χώρα είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον ενεργειακό πληθωρισμό και προτελευταία στην ΕΕ στην αγοραστική δύναμη των πολιτών», η κυβέρνηση καταθέτει προσχέδιο Προϋπολογισμού με το οποίο «επιβεβαιώνει την αφαίμαξη του εισοδήματος των πολιτών και την ατελέσφορη πολιτική της για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης».

Επιπρόσθετα, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού «αποτυπώνεται επακριβώς η σάρωση του εισοδήματος των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από την ακρίβεια αλλά και η άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει αποτελεσματικά. Συγχρόνως το προσχέδιο επιβεβαιώνει για το 2022 την επιδότηση της αισχροκέρδειας στον τομέα της ενέργειας με τουλάχιστον 9,5 δισ. από το ταμείο ενεργειακής μετάβασης και τον Κρατικό Προϋπολογισμό».

«Κι ενώ οι κοινωνικοί δείκτες μαρτυρούν ότι οι συνέπειες της κρίσης βαθαίνουν για τα λαϊκά στρώματα, το μοτίβο επαναλαμβάνεται και το 2023, η κυβέρνηση εμμένει στην ίδια πολιτική, χωρίς καμία διάθεση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας». Την ίδια στιγμή εκμεταλλεύεται «την ακρίβεια που αυξάνει τα φορολογικά έσοδα και φτωχοποιεί νοικοκυριά και εργαζόμενους, κρατώντας αορίστως, ως μόνη απάντηση, ένα αποθεματικό 1 δισ., μήπως και το μετατρέψει στις γνωστές επιδοτήσεις της αισχροκέρδειας. Είναι προφανές ότι οι πολίτες δεν έχουν πλέον τίποτα να περιμένουν από αυτή την κυβέρνηση. Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η απάντηση θα δοθεί από την πολιτική αλλαγή» υπογραμμίζει η Έφη Αχτσιόγλου.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Ψίχουλα στους ΟΤΑ από τον Μητσοτάκη

«Η δημοσιονομική εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε πριν λίγο στη Βουλή, είναι θλιβερή και άκρως ανησυχητική» τονίζει η η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Ευαγγελία Λιακούλη.

Η ίδια επισημαίνει δε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού «δυστυχώς, δικαιώνει τις αυστηρές προειδοποιήσεις και την σκληρή κριτική που επανειλημμένως έχουμε ασκήσει προς την κυβέρνηση, όσον αφορά την ελλιπέστατη και κυνικά αδιάφορη στάση της, απέναντι στην εντεινόμενη οικονομική ασφυξία των Δήμων, των Περιφερειών και των εκατοντάδων Νομικών τους Προσώπων ανά την Ελλάδα».

«Οι αριθμοί που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι αποκαλυπτικοί και μιλούν από μόνοι τους:

– Έλλειμμα 246 εκατ. ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2022αντί πλεονάσματος 60 εκατ. που είχε ψηφιστεί για το 2022. Με άλλα λόγια, επιδείνωση άνω των 300 εκατ. Ξεκάθαρα μάλιστα καταγράφεται, ότι αυτό οφείλεται, κατά κύριο λόγο, «στην επίδραση της ενεργειακής κρίσης και των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων». Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, πλήρως όσα επισημαίνουμε εδώ και μήνες.

– Έλλειμμα 105 εκατ. ευρώ, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το 2023» υπογραμμίζει η κα Λιακούλη.

Αναφερόμενη στην περιβόητη αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των ΟΤΑ (ΚΑΠ) κατά 120 εκατ. από το 2023, που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, η βουλέυτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι «αποδεικνύεται ανεπαρκής, πριν καν εφαρμοστεί. Δεν το λέμε εμείς, προκύπτει σαφώς από το κατατεθέν κείμενο, αφού και για το 2023, παρά την πρωθυπουργική “ελεημοσύνη”, οι ΟΤΑ πάλι θα κλείσουν με έλλειμμα, και μάλιστα 105 εκατομμυρίων. Άρα, “άνθρακες” ο γαλάζιος “θησαυρός”».

Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να πετά επικοινωνιακά “ψίχουλα” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπενθυμίζοντας κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, της Χαριλάου Τρικούπη, «με τις οποίες προ μηνών και διαρκώς “κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου”, για τη “θηλιά” που σφίγγει στο λαιμό του αυτοδιοικητικού θεσμού, η ενεργειακή “καταιγίδα” και οι ανεξέλεγκτες ανατιμήσεις. Επισημαίνουμε ότι η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα κούφιο κέλυφος, αλλά ο πυλώνας στήριξης των τοπικών κοινωνιών, με αναρίθμητες αρμοδιότητες ζωτικής σημασίας στην καθημερινότητα όλων μας. Έλλειμμα δεκάδων εκατομμυρίων στους Δήμους και στις Περιφέρειες, σημαίνει έλλειμμα ποιότητας ζωής και υπηρεσιών στις πόλεις και στα χωριά μας ανά την επικράτεια, και αυτό για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, τους θεμελιωτές και “υπηρέτες” του αυτοδιοικητικού θεσμού, είναι ανεπίτρεπτο», τονίζει η Ευ. Λιακούλη.

ΚΚΕ: Συνθλίβονται οι λαϊκές ανάγκες

«Αν κάτι επιβεβαιώνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023, είναι ότι οι λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να συνθλίβονται στις συμπληγάδες, αφενός της δημοσιονομικής πειθαρχίας κι αφετέρου της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που για το λαό σημαίνουν νέα βάρη» τονίζει το γραφείο Τύπου του KKE αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο Περισσός υπογραμμίζει ότι «αρκούν δύο μεγέθη του προσχεδίου για να επιβεβαιώσουν αυτόν τον απροκάλυπτα ταξικό χαρακτήρα: Από τη μία τα 14 δισ. που θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων κι από την άλλη τα μόλις 3,5 δισ. που προορίζονται δήθεν για την “ανακούφιση” του λαού και τα οποία θα βγουν πάλι από τις τσέπες και τους φόρους των λαϊκών νοικοκυριών».

«Κι όλα αυτά την ώρα που η ακρίβεια σπάει κόκαλα και τα σύννεφα μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης πυκνώνουν, καθιστώντας τις προβλέψεις του προσχεδίου αβέβαιες και τον κίνδυνο για νέα μέτρα σε βάρος του λαού παραπάνω από πιθανό», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25: Επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων από το 2023

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που καταθέτει η κυβέρνηση προβλέπει επαναφορά των ματωμένων πλεονασμάτων από το 2023» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης αναφορικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού

Ο ίδιος με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter σχολιάζει δε ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει το 2022.

❝ ετικέτες ❞ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ