Οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο και το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator – Πώς 11 πρόσωπα μολύνθηκαν από το Predator

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το κοινό κέντρο παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator ήρθαν στο φως, την ώρα που το Μαξίμου συνεχίζει να επιλέγει την αφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα 11 άτομα έλαβαν «μολυσμένο» μήνυμα με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, από τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκε σε πρόσωπο με υψηλότατη πολιτική θέση μέχρι και το καλοκαίρι του 2022.

Δημοσιογραφική έρευνα των Reporters United,  ΕφΣυν, Spiegel, Mediapart και Le Soir έφερε στο φως νέες αποκαλύψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα 11 πρόσωπα – στόχοι –  ανάμεσά τους πολιτικοί, εκδότες, επιχειρηματίες και μία δικαστικός- έλαβαν τα κακόβουλα μηνύματα στις 26 Ιανουαρίου 2021 μέσω ευχαριστήριων SMS την επομένη του Αγίου Γρηγορίου, τα οποία προέρχονταν από τον τηλεφωνικό αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη, ανιψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη και πανίσχυρου πολιτικού προσώπου καθώς ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕφΣυν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι για τα έντεκα πρώτα θύματα του Predator υπάρχουν πλέον αδιάψευστες αποδείξεις, ότι ανάμεσά τους και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, αλλά και ότι στο πόρισμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων διαπιστώνεται η στοχοποίηση 88 προσώπων.

Τα 11 πρόσωπα – στόχοι

Βάσει των πληροφοριών πρόκειται για τους:

1. Ελίνα Κυπραίου, υποδιευθύντρια του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. (20:05:52)

2. Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. (20:08:01)

3. Ευάγγελος Πιττερός, ιδιοκτήτης καφέ στο Κολωνάκι όπου συχνάζουν πολιτικοί, επιχειρηματίες και δημοσιογράφοι. (20:13:18)

4. Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής. (20:15:18)

5. Σπύρος Καρανικόλας, πολιτευτής ΠΑΣΟΚ, πλέον Ν.Δ. (20:15:51)

6. Νίκος Παπαθανάσης, υφυπουργός Ανάπτυξης. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία Νίκος Παπαθανάσης και ΣΙΑ ΕΕ. (20:35:51)

7. Αντώνης Δελατόλας, εκδότης του «Ποντικιού». Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία D.A. ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (20:36:15).

8. Βασιλική Βλάχου, εισαγγελέας ΕΥΠ. (20:46:15)

9. Γεώργιος Πολίτης, διευθύνων σύμβουλος της Euroxx. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στη Euroxx Χρηματιστηριακή. (20:46:37)

10. Μιχάλης Καραμαλάκης, αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. (20:53:58)

11. Γιώργος Πατεράκης, επιχειρηματίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Το τηλέφωνο, σύμφωνα με τον πάροχο, ανήκει στην εταιρεία MCI του κ. Πατεράκη. (20:54:22)

Πώς μολύνθηκαν από το Predator

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει σήμερα Παρασκευή (3/11) η ΕφΣυν: «Στις αρχές του 2021, ο αριθμός του (τότε) πολιτικά υπεύθυνου για την ΕΥΠ και γενικού γραμματέα του τότε πρωθυπουργού χρησιμοποιήθηκε για να παραπλανήσει και να παγιδεύσει στόχους παρακολούθησης με το (παράνομο) Predator».

Τα μηνύματα παρουσιάζονταν ως απάντηση σε ευχές προς τον Γρηγόρη Δημητριάδη για την ονομαστική του εορτή. «Σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας και αντεύχομαι τα καλύτερα!», ήταν το μήνυμα που έλαβαν τα έντεκα πρόσωπα-στόχοι, το οποίο είχε παράλληλα και ένα σύνδεσμο που θεωρητικά οδηγούσε σε κάρτα ευχαριστιών με το λίνκ www.thankyou.ewish.cards/gregory-card.

Τα μηνύματα έχουν αποσταλεί μέσω υπηρεσιών διαδικτύου και διαπιστώθηκε ότι τα στοιχεία του αποστολέα υπήρξαν τροποποιημένα και ότι δεν αντιστοιχούν στον πραγματικό αποστολέα προκειμένου να παραπλανάται ο παραλήπτης.

«Δηλαδή, οι παραλήπτες των 11 κακόβουλων μηνυμάτων είδαν στην οθόνη τους τον αριθμό και το όνομα του κ. Δημητριάδη (εφόσον το είχαν αποθηκευμένο στις επαφές τους) θεωρώντας ότι το μήνυμα το έστελνε εκείνος, ενώ προερχόταν από μια υπηρεσία αποστολής SMS μέσω διαδικτύου», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η έρευνα της ΑΠΔ και των εισαγγελέων δεν κατάφερε να ταυτοποιήσει τους δράστες πίσω από την αποστολή των 11 μηνυμάτων. Εντόπισε όμως τον λογαριασμό μέιλ cahaina@protonmail.com μέσω του οποίου αυτά εστάλησαν. Ο λογαριασμός ανήκε δήθεν στην Καλλιόπη Χαϊνά, πρόσωπο ανύπαρκτο. Ο λογαριασμός δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για τα 11 μηνύματα. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, μέσω αυτού είχαν αποσταλεί πάνω από 150 μολυσμένα μηνύματα Predator.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει επίσης πως «μόνο ο Γρηγόρης Δημητριάδης θα μπορούσε να γνωρίζει ποιοι του είχανε στείλει ευχές μια μέρα νωρίτερα. Διαφορετικά και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης είχε τεθεί υπό παρακολούθηση κάτι που ο ίδιος δεν έχει καταγγείλει».

Τρία κρίσιμα ερωτήματα

Οι δημοσιογράφοι που πραγματοποίησαν την έρευνα σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του Γρηγόρη Δημητριάδη ότι δεν ήταν ο αποστολέας των κακόβουλων μηνυμάτων, κάνουν τρεις επισημάνσεις που αποτελούν και κρίσιμα ερωτήματα.

1. Πώς οι χειριστές του Predator γνώριζαν από ποια πρόσωπα είχε ενδεχομένως δεχτεί ευχές την προηγουμένη; Μόνο αν ο κ. Δημητριάδης βρισκόταν υπό παρακολούθηση μέσω επισύνδεσης ή λογισμικού υποκλοπών, κάτι που δεν έχει μέχρι σήμερα αυτός καταγγείλει.

2. Σε αντίθετη περίπτωση ο ιθύνων νους του Predator θα διέτρεχε τον κίνδυνο να στείλει ευχαριστήρια μηνύματα σε παραλήπτες που δεν είχαν στείλει ευχές στον κ. Δημητριάδη και έτσι να κινήσει υποψίες.

3. Τα 11 πρόσωπα ή κάποια από αυτά που έλαβαν το ευχαριστήριο μήνυμα από τον άγνωστο δράστη στις 26 Ιανουαρίου είναι αρκετά πιθανό να απαντούσαν περαιτέρω σ’ αυτά τα μηνύματα. Τότε ο κ. Δημητριάδης θα λάμβανε μηνύματα από κάποια από αυτά τα 11 πρόσωπα που θα του φαίνονταν ακατανόητα, γεγονός που θα έπρεπε να τον βάλει σε υποψίες. Όπως και τις μυστικές υπηρεσίες, των οποίων ήταν πολιτικά υπεύθυνος.

Τα 11 ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας

1. Τα πρώτα 11 μηνύματα Predator, για τα οποία οι δικαστικές αρχές έχουν αποδείξεις, επιτέθηκαν σε στόχους (από τον πολιτικό, οικονομικό, δημοσιογραφικό, δικαστικό χώρο) κάνοντας τους 11 παραλήπτες τους να νομίζουν ότι δέχονται SMS από τον τηλεφωνικό αριθμό του Γρηγόρη Δημητριάδη.

2. Πρόκειται για κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να απαντούν σε ευχές προς τον κ. Δημητριάδη για τη γιορτή του την προηγούμενη μέρα. Τα μηνύματα συνοδεύονται από μια ηλεκτρονική ευχετήρια κάρτα (gregorys-card). Οποιος πάτησε το λινκ, μολύνθηκε.

3. Τα ευρήματα προέρχονται από την πολύμηνη έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ). Ολα έχουν διαβιβαστεί στους εισαγγελείς, οι οποίοι τα ερευνούσαν, όταν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη τους ζήτησε να της διαβιβάσουν όλη τη δικογραφία και ανέθεσε την έρευνα της υπόθεσης σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

4. Δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα μηνύματα τα έστειλε ο κ. Δημητριάδης. Τα μηνύματα στάλθηκαν μέσω μιας υπηρεσίας Web to SMS, ο χρήστης της οποίας (cahaina@protonmail.com) παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων.

5. Ο κ. Δημητριάδης απάντησε στα ερωτήματά μας με εξώδικο – το οποίο δημοσιεύουμε. Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτώμενος αν είχε γνώση των μηνυμάτων, δεν σχολίασε ούτε διέψευσε.

6. Αμέσως μετά την επίθεση στους 11 στόχους, η Intellexa τετραπλασίασε τη χωρητικότητα των σέρβερ της στην Ελλάδα.

7. Το Predator έτρεξε σε πλήρη ισχύ για 11 μήνες. Μέχρι την ημέρα που CitizenLab και Meta δημοσίευσαν τις πρώτες εκθέσεις τους για το Predator (16.12.2021). Την ίδια μέρα, υπάλληλοι της Intellexa κατέβασαν τους σέρβερ τους και απέσυραν όλα τα μηχανήματά τους από data center στο Μαρούσι.

8. Ανάμεσα στους 11 στόχους ήταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης.

9. Εντοπίσαμε κι άλλα πρόσωπα ανάμεσα στους 88 στόχους που έχει ειδοποιήσει η ΑΠΔ. Πρόκειται για τουλάχιστον τέσσερις πράκτορες της ΕΥΠ, γεγονός που ενδεχομένως στοιχειοθετεί εναντίον των δραστών την κατηγορία της κατασκοπίας.

10. Ανάμεσα στους 88 στόχους είναι και ο τότε οικονομικός εισαγγελέας (υπεύθυνος για τις υποθέσεις διαφθοράς) Χρήστος Μπαρδάκης.

11. Η θεωρία του κοινού κέντρου επιβεβαιώνεται ξανά: Στόχος του Predator ήταν και ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος, για τον οποίο γνωρίζουμε ήδη πως παρακολουθήθηκε με επισύνδεση από την ΕΥΠ.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διέψευσε ότι είχε γνώση των κακόβουλων μηνυμάτων»

Οι συντάκτες του ρεπορτάζ απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό και ρώτησαν αν συμμετείχε στην αποστολή των μηνυμάτων Predator ή εάν είχε γνώση τους. «Το γραφείο του μας απάντησε: “Η υπόθεση βρίσκεται στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο”. Ο κ. Μητσοτάκης δεν διαψεύδει ότι είχε γνώση των κακόβουλων μηνυμάτων», αναφέρει η ΕφΣυν.

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τα sms

Με αφορμή τις αποκαλύψεις η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Δώρα Αυγέρη σε ανακοίνωσή της ζήτησε απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι  «το Μαξίμου επιλέγει την αφωνία ακόμη και μετά τα τελευταία συγκλονιστικά δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού φέρεται να είναι αποστολέας -όταν ακόμα ήταν σε αυτή τη θέση το 2021- μολυσμένων με Predator sms σε 11 σημαντικά πρόσωπα του δημόσιου βίου».

Η Δώρα Αυγέρη υπογραμμίζει ότι «έτσι εξηγείται η επίμονη άρνηση του πρωθυπουργού να διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης και η εφαρμογή κάθε μεθόδου φίμωσης μαρτύρων. Αντί να δώσει ο ίδιος την έγκριση, για να μιλήσουν τα στελέχη της ΕΥΠ και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, στοχοποιεί θεσμικούς αξιωματούχους και υπονομεύει το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών. Όμως, η αλήθεια θα λάμψει όσο και να επιθυμεί τη συγκάλυψη ο κ. Μητσοτάκης».

Την ίδια ώρα πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τις αποκαλύψεις έστειλαν το μήνυμα ότι «όλα τα στόματα θα ανοίξουν», σημειώνοντας ότι «τα τελευταία συγκλονιστικά δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων ΜΜΕ, που “δείχνουν” πρόσωπο πολύ κοντά στον πρωθυπουργό ως αποστολέα των 11 μολυσμένων με Predator sms, αποτελούν κόλαφο για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον κ. Μητσοτάκη». Και τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «αποδεικνύεται έτσι, ότι η επίμονη άρνησή του να διευκολύνει τη διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι τυχαία. Αντί να δώσει ο ίδιος την έγκριση για να μιλήσουν τα στελέχη της ΕΥΠ και να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, κατηγορεί θεσμικούς αξιωματούχους και  υπονομεύει το έργο των Ανεξάρτητων Αρχών».

«Ο Δημητριάδης δεν έχει κάνει καταγγελία ότι έπεσε θύμα επισύνδεσης»

Ο δημοσιογράφος-στόχος παρακολούθησης της ΕΥΠ και του κακόβουλου λογισμικού Predator Θανάσης Κουκάκης μιλώντας «Στο Κόκκινο» σημείωσε ότι αν  δεν έστειλε τα SMS στους 11 που του ευχήθηκαν –και δεν το αρνούνται- ο Γρηγόρης Δημητριάδης, τότε ο τότε γγ του πρωθυπουργικού γραφείου πρέπει να έχει πέσει θύμα επισύνδεσης, καθώς κάποιος τον παρακολουθούσε αλλά ό ίδιος δεν έχει κάνει καμιά τέτοια καταγγελία.

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει το επίσημο έγγραφο με το οποίο η Intellexa ενημερώνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η εξαγωγή του Predator στο Σουδάν γίνεται για λογαριασμό της Κρίκελ. Η Κρίκελ είναι η εταιρία που ανήκει στον Γιάννη Λαβράνο, κουμπάρο του Δημητριάδη. Ο κ. Δημητριάδης στις 16 Μαΐου του 2022 και ενώ είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο, βάφτισε το δεύτερο παιδί του κ. Λαβράνου.

Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει και ότι ο τότε οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης, που σήμερα είναι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, είχε λάβει Predator τον Νοέμβριο του 2021. 

Ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και αν και πέρασαν τέσσερις μήνες ακόμα δεν το έχει καταγγείλει ή δεν έχει ψάξει ποιος τον επιμόλυνε ή έκανε προσπάθεια να τον παρακολουθήσει.

«Να γίνει PEGA 2 μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές»

Κάλεσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συστήσει εξεταστική επιτροπή PEGA 2 μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών απεύθυνε η Σόφι ιν’τ Βελντ. Η ευρωβουλεύτρια και εισηγήτρια της αρχικής επιτροπής, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον Γρηγόρη Δημητριάδη, με αφορμή την πανευρωπαϊκή έρευνα.

«Νέες αναφορές για το σκάνδαλο Predator. Spyware (σ.σ. μηνύματα) στάλθηκαν σε 11 δημόσιες προσωπικότητες, από τον αριθμό κινητού του ανιψιού και πρώην δεξιού χεριού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη» σημειώνει η Σόφι ιν’τ Βελντ και προσθέτει:

«Καθώς νέα στοιχεία εμφανίζονται καθημερινά στην επιφάνεια, γίνονται φρενήρεις προσπάθειες να παρεμποδιστούν οι ανεξάρτητες έρευνες για το Predator Gate. Φίμωση της ΑΔΑΕ, αφαίρεση του φακέλου από αδέκαστο εισαγγελέα, απειλές δημοσιογράφων που ερευνούν το θέμα. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η μαύρη λίστα των ΗΠΑ στην Intellexa, η αλλαγή κυβέρνησης στην Πολωνία, οι αποκαλύψεις στοχοποίησης δημοσιογράφου του Meduza και αρκετά άλλα, είναι αρκετοί λόγοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να συστήσει (σ.σ. εξεταστική επιτροπή) PEGA 2».

❝ ετικέτες ❞ #ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ