Νοιώθω υποχρέωση μου να δημοσιεύσω την παρακάτω επιστολή που έλαβα – μία κραυγή αγωνίας των δανειοληπτών που ληστεύονται κυριολεκτικά από τα κοράκια, στο πλαίσιο της «κυλιόμενης χρεοκοπίας» που βιώνουμε, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη τους εκ μέρους της κυβέρνησης:

«Μια τεράστια αναδιανομή ακίνητης περιουσίας συντελείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, καθώς έχουν πλέον απελευθερωθεί τα χέρια τραπεζών και servicers/funds που με πλήρη κυβερνητική υποστήριξη, προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων κατά χιλιάδες.

Κατά την περίοδο 2022-2023, οπότε ισχύει το νέο νομικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση, έγιναν πάνω από 97.000 πλειστηριασμοί ακινήτων κάθε κατηγορίας – τα οποία προέρχονται από την κυβερνητική πλατφόρμα πλειστηριασμών ακινήτων e-auction.

Κατοικίες κατά κύριο λόγο, οικόπεδα, ακόμη και αγροτεμάχια βγήκαν στο σφυρί με διαδικασίες fast truck. Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες/δανειολήπτες είναι πως όσοι προσπαθούν να βρουν λύση/συμφωνία, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τα funds.

Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη, τα προβλήματα αυτά λύθηκαν. Μόνο στη χώρα μας η κατάσταση διαιωνίζεται εις βάρος των δανειοληπτών, εδώ και 15 χρόνια – με κακές εξελίξεις για πολλούς συμπολίτες μας.

Είναι δε πρωτάκουστο το ότι, δάνεια τα οποία τιτλοποιήθηκαν (και με τις εγγυήσεις του δημοσίου), τώρα έρχονται οι services και αντί να βρουν οικονομικές λύσεις με τους δανειολήπτες, ζητούν το αρχικό κεφάλαιο που ανατοκίζουν μέχρι την αποπληρωμή του με υπέρογκα επιτόκια. Μάλιστα με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς, όπου υπάρχει μεγάλη αύξηση επιτοκίων.

Με ποιο δικαίωμα το κάνουν, αφού δεν είναι τραπεζικά ιδρύματα αλλά ιδιωτικές εταιρίες; Το πιο σοβαρό όμως είναι το ότι, δεν φορολογούνται στην Ελλάδα και δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Ήδη υπάρχουν ανησυχίες από την Ε.Ε. για αυτή τη συμπεριφορά των services.

Τα δε δικόγραφα των Διαταγών Πληρωμής που επιδίδουν στους δανειολήπτες, μετά δυσκολίας έμπειροι νομικοί μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει από τις πολλαπλές μεταβιβάσεις των συμβάσεων ή την πώληση προς μια η δυο και τρεις εταιρίες που φυσικά δεν εδρεύουν στην Ελλάδα – χωρίς βέβαια να αναφέρεται το τίμημα της αγοροπωλησίας!

Μετά την τιτλοποίηση του δανείου, δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα να προσθέτουν τόκους υπερημερίας και μάλιστα με τα σημερινά επιτόκια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο στραγγαλίζουν τους δανειολήπτες αφήνοντας τους ανήμπορους. Βέβαια η κυβέρνηση της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτεργάτες αυτής της οδυνηρής νομοθετικής μάστιγας, τρέχουν πάντα να καλύψουν με νέα διατάγματα το όποιο νομοθετικό κενό που οι έντιμοι Δικαστές εντοπίζουν.

Την ίδια στιγμή, και με αφορμή κάποια δήθεν τυχαία συνάντηση σε περιοδεία του σε προάστιο της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να προβάλει την «κατά φαντασία» επιτυχία του λεγόμενου εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης χρεών.

Επίσημα κυβερνητικά στοιχεία όμως αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι, συνολικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 2023 είχαν πραγματοποιηθεί μέσω εξωδικαστικού μόλις 10.000 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 3,5 δις € των αρχικών οφειλών – ενώ τα κόκκινα δάνεια την ίδια στιγμή κινούνται σε αξία σε επίπεδα υψηλότερα των 100 δις €.

Οι κυβερνητικοί αριθμοί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αφορούν ποσοστό μόλις 3% των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και οι θριαμβολογίες είναι βεβαίως «διά το θεαθήναι» και την κατανάλωση στα δελτία ειδήσεων των φιλικών καναλιών.

Γύρω από τους σε μαζική κλίμακα πλειστηριασμούς, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται ένα τεράστιο επαγγελματικό κύκλωμα κερδοσκοπίας. Ειδικές εταιρείες χρηματοδοτούν πελάτες/ενδιαφερόμενους για αγορά φτηνών ακινήτων μέχρι και 70% της αξίας του πλειστηριάσματος, ενημερώνοντας συστηματικά την «πελατεία» με τα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Κανονικά μέχρι τις 31/12/2023 οι διαχειριστές κόκκινων δανείων (servicers) και οι ιδιοκτήτες τους θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει σε εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης των δανειοληπτών, βάσει κοινοτικής Οδηγίας – η οποία μόλις πριν από λίγες εβδομάδες υιοθετήθηκε και ψηφίστηκε στην Ελλάδα.

Θα έπρεπε να υπήρχαν sites αντίστοιχα του e-banking που να ενημερώνουν για την πορεία, τις δόσεις, τα υπόλοιπα, τα επιτόκια των δανείων και όλα όσα είναι χρήσιμα για την ενημέρωση των δανειοληπτών ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν υπάρχουν.

Με συγκριτικά στοιχεία από το 2022 και το 2023 διαπιστώνεται ότι, η τάση αύξησης των πλειστηριασμών είναι σημαντική – κάτι που διαψεύδει την έντεχνη προπαγάνδα της κυβέρνησης.

Συνολικά το 2023 οι εκτελεσθέντες πλειστηριασμοί αυξήθηκαν έναντι του 2022 κατά 17%, αποδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις και τα ημίμετρα αφορούν έναν περιορισμένο αριθμό υπερχρεωμένων δανειοληπτών. Συνολικά σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων, πραγματοποιήθηκαν 44.459 πλειστηριασμοί το 2022, 52.210 το 2023 και αθροιστικά για τις δύο χρονιές έφτασαν τους σχεδόν 100.000!

Στο μέτωπο των κατοικιών, η αύξηση το 2023 έναντι του 2022 ήταν ακόμη μεγαλύτερη και έφτασε περίπου στο 24%. Από τον αριθμό των οικοπέδων, γραφείων, βιοτεχνικών, βιομηχανικών και άλλων επαγγελματικών χώρων αλλά και των ξενοδοχείων, προκύπτει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι αλλά και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την καταιγίδα των πλειστηριασμών.

Ακόμη και αγροτική περιουσία δεν έμεινε στο απυρόβλητο – αφού εκπλειστηριάστηκαν μέσα στην διετία 150. 000 αγροτεμάχια με κτίσματα η χωρίς.

Κλείνοντας, το θέμα είναι καθαρά θεσμικό και πρέπει επειγόντως μετά από 16 χρόνια ταλαιπωρίας να λυθεί. Η Οικονομία μιας χώρας δεν μπορεί να βασίζεται στους πλειστηριασμούς και στο δήθεν Real Estate – το οποίο έχει δημιουργηθεί από τα ίδια τα funds».

Vassilis Viliardos

❝ ετικέτες ❞ #ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ