Κώστας Σαββόπουλος

Κώστας Σαββόπουλος

Κύκλοι του Μαξίμου, στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπικών ευρημάτων, ευελπιστούν στην άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων

Το μότο «όλοι φταίμε» λανσάρει πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώστε να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες και παραλείψεις που προκάλεσαν την πολύνεκρη τραγωδία. Παράλληλα, επιβεβαίωσε τα σενάρια για εκλογές τον Μάιο, πιθανότατα στις 21, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της πλούσιο νομοθετικό έργο τις επόμενες εβδομάδες, καθώς εκκρεμούν περίπου δέκα νομοσχέδια.

Αμετακίνητος στην τακτική της διακομματικής διάχυσης ευθυνών, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη προσωπικά αλλά και στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Χωρίς να προβεί, μάλιστα, σε αυτοκριτική μετά από 44 μήνες διακυβέρνησης, επιχείρησε να «ενοχοποιήσει» και τις διοικήσεις του ΟΣΕ που κατάντησαν το έργο της τηλεδιοίκησης «γιοφύρι της Άρτας», αλλά και κάποιες «συντεχνίες», όπως είπε, που εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας. Στον απόηχο δε των έγκαιρων προειδοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΣΕ για τους κινδύνους που ελλόχευαν από την εγκατάλειψη του δικτύου, δεν δίστασε να σημειώσει ότι ως απλός βουλευτής είχε έρθει σε σύγκρουση με «εργατοπατέρες» της γαλάζιας παράταξης και πως ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πάλευε για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων εν μέσω πάρα πολλών αντιδράσεων. Πλασαρίστηκε δε ως βασικός εκφραστής του πολέμου «με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού», κινούμενος στις ράγες των δημόσιων τοποθετήσεών του την περίοδο 2016-2019.

Ρεβανσιστική τάση έναντι των συνδικαλιστών

Μίλησε, μάλιστα, για ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες, συστημικές αδράνειες, μικροπολιτικά τερτίπια και ανεύθυνες συμπεριφορές. Ακόμα και γαλάζια στελέχη διέκριναν σε αυτές τις φράσεις την πρωθυπουργική δυσανεξία, συνολικά, στον δημόσιο τομέα. Παρ’ όλα αυτά, ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «το τελευταίο που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε σε μια στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει» και πρόσθεσε ότι τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη γρήγορα και στον ανώτατο βαθμό.

Αντιφάσεις… κορυφής για την τηλεδιοίκηση

Υπό το βάρος των παλλαϊκών αντιδράσεων, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρωπίνων σφαλμάτων», αποσύροντας την αρχική γραμμή άμυνας που είχε υιοθετήσει την επομένη της ανείπωτης τραγωδίας με το τηλεοπτικό του μήνυμα. Αναγκάστηκε δε να παραδεχτεί ότι αν το έργο της τηλεδιοίκησης είχε ολοκληρωθεί, το δυστύχημα αυτό πρακτικά θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Υπενθυμίζεται, εντούτοις, ότι προχθές ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ισχυρίστηκε ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε συνεχώς και αδιαλείπτως, αλλά δεν έγινε η χάραξη.

Ο Κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να υποσχεθεί την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηρόδρομους, σε επίπεδο μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να αρχίσουν και πάλι να κινούνται το συντομότερο δυνατό με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Δεσμεύτηκε δε -με προεκλογική διάθεση- για την κατεύθυνση περισσότερων ευρωπαϊκών κεφαλαίων στα μέσα σταθερής τροχιάς.

Η κυβέρνηση πλέον συμμαχεί μόνο με τον πολιτικό χρόνο. Κύκλοι του Μαξίμου, στη σκιά των αρνητικών δημοσκοπικών ευρημάτων, ευελπιστούν στην άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων και στον περιορισμό του συλλογικού τραύματος μέχρι τον εκλογικό Μάιο. Στο μεσοδιάστημα θα έχει τεθεί σε εφαρμογή (1Απριλίου) η αύξηση του κατώτατου μισθού, μέσω της οποίας το Μαξίμου φιλοδοξεί να δώσει πιο αισιόδοξες πινελιές στη συνολική ατζέντα.

Εσωτερικά βέλη για την υποψηφιότητα Καραμανλή

Το πολιτικό αποτύπωμα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος προκαλεί, ωστόσο, και εσωτερικές αναταράξεις. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο, εξαπέλυσε ευθεία βέλη για την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Σημείωσε ότι αν ήταν ο ίδιος στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών, θα ήταν συντετριμμένος, θα αδυνατούσε συναισθηματικά και ψυχολογικά να συνεισφέρει στην εκλογική προσπάθεια της παράταξης.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το πολιτικό γραφείο του πρώην υπουργού Μεταφορών στη γενέτειρά του και εκλογική του περιφέρεια, στις Σέρρες. Έντονο εκνευρισμό προκάλεσε δε στο πρωθυπουργικό επιτελείο η δήλωση-παραδοχή του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Λοβέρδου ότι ο μοιραίος σταθμάρχης είναι κομματικό ρουσφέτι. Η εσωτερική αμφισβήτηση που δέχεται το σύστημα εξουσίας Μητσοτάκη επιβεβαιώθηκε και από την επιλογή του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα να θέσει θέμα παραίτησης Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

❝ ετικέτες ❞ #ΝΔ #ΤΕΜΠΗ