Ηακρίβεια είναι ενδημική. Ακόμη και το ΙΟΒΕ, που απηχεί τις απόψεις κυρίως του ΣΕΒ, αποδέχεται ότι το μεγάλο βάρος των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά πέφτει στην εσωτερική αγορά. Δηλαδή, στην αλυσίδα που διαμορφώνει τις τιμές στο αρνί, στο κατσίκι, στο μαρούλι, στην πατάτα, στο ενοίκιο διαμονής σε έναν πασχαλινό προορισμό.

Οι πασχαλινοί προορισμοί είναι από τώρα φίσκα, αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία για τη μεγάλη πλειονότητα των νοικοκυριών που βλέπουν από τώρα ως Γολγοθά το κόστος της πασχαλινής απόδρασης ή του οικογενειακού πασχαλινού τραπεζιού.

Το 75% των νοικοκυριών δεν πρόκειται να βγει εκτός έδρας στο επικείμενο Πάσχα. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να πάνε ούτε στα χωριά τους. Λογικό, με τη βενζίνη στα 2 και πλέον ευρώ το λίτρο. Κι όσοι μείνουν στις πόλεις είναι αντιμέτωποι με ένα μεγάλο κόστος για το πασχαλινό τραπέζι. Πάνω από τα 350 ευρώ το υπολογίζουν οι καταναλωτικές ενώσεις. Που μεταφράζεται σε μισό κατώτατο μισθό, για την αύξηση του οποίου επαίρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και δεν είναι το μόνο για το οποίο επαίρεται. Τα αρμόδια υπουργεία ισχυρίζονται ότι όλα πάνε καλά στην αγορά του Πάσχα.

Βαριά πρόστιμα –υποτίθεται– απειλούν όσους εμπορεύονται προϊόντα που εντάσσονται στο «καλάθι του νονού». Δεν ξέρουμε πού γράφουν αυτά τα πρόστιμα οι βασικοί προμηθευτές του καλαθιού. Σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά προαναγγέλλονται, αν και είναι σαφές ότι οι ελεγκτές, δηλαδή οι αρμόδιοι δημόσιοι λειτουργοί, είναι ελάχιστοι και αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες.

Ελάχιστοι πιστεύουν το κυβερνητικό τηλεοπτικό σόου του εφησυχασμού, της επάρκειας και του ελέγχου των τιμών και της ασφάλειας στην αγορά της ευωχίας, λίγοι ακούνε τις καταγγελίες, τις ερωτήσεις και τις υποδείξεις της αντιπολίτευσης προς μια κυβέρνηση κωφή, τυφλή και αυτάρεσκη.

Αλλά το αδιαμφισβήτητο δεδομένο είναι ότι ακόμη ένα Πάσχα θα είναι ακριβότερο από το προηγούμενο, ότι η υπερκινητικότητα των κυβερνητικών αξιωματούχων μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες δεν έχει την παραμικρή επίδραση στο πραγματικό κόστος της μικρής εαρινής καταναλωτικής παρένθεσης που πνίγεται όχι στην αφρικανική σκόνη, αλλά στο νέφος των ανεξέλεγκτων ανατιμήσεων.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η αφρικανική σκόνη θα φύγει, το νέφος της ακρίβειας είναι πλέον μόνιμο.

www.efsyn.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΑΚΡΙΒΕΙΑ