ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει επιταχυνόμενη φθορά – Τα Τέμπη δεν είναι μόνο τα Τέμπη συμπυκνώνουν κι άλλα – Η Ζωή βρήκε τον τρόπο να ταυτιστεί με το κόσμο”

Η διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου των βουλευτικών εκλογών, δείχνει πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα από τον Αύγουστο του 2024 μέχρι τον φετινό Απρίλιο: η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται σταθερά ψηλά στο 24,1%, η Πλεύση Ελευθερίας εκτινάσσεται στο 13,5% και το ΠΑΣΟΚ σημειώνει σημαντική απομείωση. Στην αναγωγή δε της πρόθεσης ψήφου στο σύνολο, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει ποσοστά που θα ήθελε να σημειώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

«Συνδυάζοντας τα ευρήματα όλες τις έρευνες, η οργή των Ελλήνων παραμένει να εκφράζει το συναίσθημα που βιώνουν και ψάχνουν να βρουν το σωστό ηχείο για να εκφραστεί» αναφέρει ο Δημήτρης Μαύρος. «Οι πολίτες στέλνουν μήνυμα μέσω των δημοσκοπήσεων» τονίζει. «Οι δημοσκοπήσεις έχουν γίνει κάτι σαν ενδιάμεση κάλπη» καθώς από εκλογές σε εκλογές «μεσολαβούν 3 χρόνια εκλογικής ερήμου».

«Δεν “κοστίζει” να εκφράσω εντελώς ελευθέρα τον θυμό μου (στις δημοσκοπήσεις), το λένε και στέλνουν μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», συμπεριφορά που σε κανονικές εκλογές θα κινούνταν σε πιο συμβιβαστικά μονοπάτια.

Η άνοδος της Πλεύσης Ελευθερίας έχει να κάνει με τον τρόπο που έχει επιλέξει η Ζωή Κωνσταντοπούλου να νοηματοδοτήσει την τακτική της, ιεραρχώντας τον «πόλεμο κατά της αδικίας» και προβάλλοντας το μήνυμα «είμαι κι εγώ εκεί», δίνοντας στον κόσμο τη δυνατότητα να ταυτιστεί.

Το δεύτερο φαινόμενο που παρατηρείται, κατά τον κ. Μαύρο, είναι το «ζόρι» στα κεντροαριστερά-αριστερά κόμματα, τα οποία είναι μπερδεμένα κυρίως λόγω του τρίπτυχου πρόγραμμα – αρχηγός – συνεργασίες. «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν πάθει επιταχυνόμενη φθορά και για εσωκομματικούς τους λόγους και για λόγους κοινωνικούς» τονίζει.

Ξανά άνοδο σημειώνει η ακρίβεια ως κυρίαρχο πρόβλημα των Ελλήνων πολτών.
«Δεν είναι μία η ακρίβεια πια, αλλά πολλαπλών παραγόντων» διευκρινίζει ο Δημήτρης Μαύρος και εξηγεί ότι έχει να κάνει κατά σειρά με την ενέργεια, τα ενοίκια και τα τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η οργή που συγκεντρώνεται στο ζήτημα των Τεμπών, εμπεριέχει δυσαρέσκεια και από άλλους παράγοντες. «Τα Τέμπη δεν είναι μόνο Τέμπη» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η ιστορία που λέγεται Τέμπη και η αδικία, είναι ένα δοχείο που έχει πάει ο Έλληνας και έχει ρίξει όλα του τα προβλήματα» λέει ο κ. Μαύρος. Ερμηνεύοντας αυτό το φαινόμενο, υποστηρίζει ότι ο κόσμος νιώθει αδικία και για τα οικονομικά του προβλήματα, καθώς διαισθάνεται ως προς την κυβέρνηση ότι «μπορείς να μου δώσεις παραπάνω και δεν μου δίνεις».

«Φούσκωμα» στο ποσοστό των πολιτών που λένε ότι «πρέπει να επαναστατήσουμε» καταγράφεται σε έρευνα της MRB για τη ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, που παρουσιάστηκε στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Από το 16,3% το 2017, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 24,7%.

Ως προς τα αντισυστημικά χαρακτηριστικά που αποδίδουν οι πολίτες σε ένα «αντισυμβατικό/αντισυστημικό κόμμα», σύμφωνα με έρευνα της Prorata, στις πρώτες θέσες βρίσκονται η ανεξαρτησία από συμφέροντα και η εναντίωση στη διαφθορά, η έξοδος της Ελλάδας από την ΕΕ/ευρώ, η υποστήριξη σε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα οικονομικής ανάπτυξης.

«Ο αντισυστημισμός εμφανίστηκε στην Ελλάδα με τους αγανακτισμένους, το 2012. Σήμερα εξακολουθεί να ζητείται ο αντισυστημισμός, αλλά με τάση να πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα. Σε αξιακό επίπεδο η επαναστατικότητα δεν είναι μόνο “αθώα”» αναφέρει ο κ. Μαύρος και προσθέτει: «Φοβάμαι μήπως η οργή οδηγήσει σε παραβατική συμπεριφορά». Σύμφωνα με τον ίδιο, ανησυχητικά είναι επίσης εξής τα ευρήματα: «Μετρήσαμε την αμεροληψία των εκλογών (ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ)» και συγκεντρώνει 48,1% αρνητικές γνώμες, στο 60% οι αρνητικές γνώμες για την αμερόληπτη κάλυψη των δημοσιογράφων, λίγο πάνω από το 50% οι θετικές γνώμες για το ότι οι εκλογές παρέχουν σημαντική επιλογή στους πολίτες. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν μιλάμε για νοθεία, αλλά για το πώς διαμορφώνεται το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Ο Δημήτρης Μαύρος αναλύει το πολιτικό σκηνικό, με την άνοδο του «αντισυστημισμού» και τη δυναμική της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Η ακρίβεια παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα των πολιτών, ενώ η απονομή Δικαιοσύνης και το Κράτος Δικαίου συνεχίζουν να απασχολούν τους πολίτες. Πώς όλα αυτά διαμορφώνουν νέες τάσεις και πώς έχει αλλάξει η αντίληψη του κόσμου τα τελευταία χρόνια;

Δείτε την εκπομπή Meeting Point με την Όλγα Τρέμη και καλεσμένο τον Δημήτρη Μαύρο:

Πηγή: newsbomb.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ