Ένας καλός ύπνος είναι σημαντικός όχι μόνο για τις επιδόσεις όσων αθλούνται, αλλά και για να μην νιώθουμε σαν… ζόμπι στις καθημερινές μας δραστηριότητες και ευθύνες.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού, η ανάγνωση ή ο διαλογισμός είναι κάποια πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν ώστε να κοιμηθούν.

Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να κοιμηθείς πραγματικά καλά; Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πραγματικά βαθιά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Sleep Medicine Reviews».

Ζεστό ντους

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν εξέτασαν πολλά δεδομένα προκειμένου να καταλάβουν αν ένα ζεστό ντους πριν ξαπλώσουμε, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του ύπνου. Για να φτάσουν στο συμπέρασμά τους εξέτασαν διάφορα δεδομένα όπως πόσος χρόνος χρειάζεται για να κοιμηθεί ο καθένας μας, ποιος είναι ο συνολικός χρόνος ύπνου αλλά και η ποιότητα του ύπνου.

Τα ευρήματά τους έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι έκαναν ένα πολύ ζεστό μπάνιο πριν ξαπλώσουν, κατάφεραν να κοιμηθούν περίπου 10 λεπτά γρηγορότερα από το συνηθισμένο κατά μέσο όρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Σαχάμπ Χαγκάιε, η θερμοκρασία του σώματος είναι σημαντική για τη ρύθμιση του κύκλου ύπνου. «Είναι ένας βασικός παράγοντας για την επίτευξη γρήγορης έναρξης ύπνου και ύπνου υψηλής απόδοσης», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Τα ζεστά λουτρά διεγείρουν το θερμορυθμιστικό σύστημα του σώματος. Συνεπώς, μπορούν να βοηθήσουν στη φυσική κιρκαδική διαδικασία και θα αυξήσουν τις πιθανότητες όχι μόνο να σας πάρει ο ύπνος γρηγορότερα αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητά του», λέει ο Χαγκάιε.

Ωστόσο, αν κάνετε μπάνιο πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, είναι πολύ αργά για να υπάρξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα και μπορεί να διαραχθεί ακόμη και τη φυσική κιρκαδική διαδικασία που ρυθμίζει τον ύπνο.

Συμπερασματικά, ένα ζεστό μπάνιο μια με δύο ώρες πριν ξαπλώσετε, να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, περισσότερο αλλά και πιο ποιοτικά.

❝ ετικέτες ❞ #ΥΠΝΟΣ