Και πώς να τα κρατήσεις σε καλή κατάσταση.

Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε πόσο ζωτικής σημασίας για την ευεξία μας είναι τα υγιή νεφρά. Εκτός από το να απομακρύνουν τα απόβλητα του σώματός μας μέσω των ούρων, παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, διατηρώντας τον αριθμό των αιμοσφαιρίων μας σε υψηλά επίπεδα και διατηρώντας τα οστά μας υγιή.

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε για να τα διατηρήσουμε τα νεφρά υγιή; Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας;

Καταρχάς, δεν πρέπει να αφήνουμε τα νεφρά μας να “στεγνώνουν”, είναι σημαντικό δηλαδή να πίνουμε μια αξιοπρεπή ποσότητα υγρών κάθε μέρα. Η κατανάλωση νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσει κανείς τα νεφρά του ενυδατωμένα, αλλά και οποιοδήποτε άλλο υγρό, όπως τσάι ή χυμοί, είναι μια χαρά.

Οι ειδικοί επιμένουν ότι θα πρέπει να έχουμε στόχο τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, πρέπει να σκέφτεται κανείς και τι τρώει. Για παράδειγμα, η προσθήκη αλατιού στο φαγητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αν κάποιος έχει υψηλή αρτηριακή πίεση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά. Γενικά, καλό είναι να θυμάται κανείς ότι ο στόχος είναι να καταναλώνουμε λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι κάθε μέρα.

Και είναι εύκολο να δει κανείς πόσο αλάτι τρώει όταν το προσθέτει απευθείας στο φαγητό του ή όταν το προσθέτει στο μαγείρεμα, αλλά υπάρχει πολύ αλάτι που είναι κρυμμένο και μέσα στα τρόφιμα. Στα πολύ αλμυρά τρόφιμα περιλαμβάνονται τα μπιφτέκια, τα λουκάνικα, το μπέικον, το τυρί, τα καπνιστά ψάρια και τα πατατάκια. Τα έτοιμα γεύματα και οι σάλτσες μπορεί επίσης να είναι πολύ αλμυρά, καθώς και οι κύβοι ζωμού και καρυκευμάτων.

AP PHOTO/RODRIGO ABD

Όπως ήδη θα φαντάζεσαι, και το κάπνισμα είναι κακό για τα νεφρά -ναι, δεν λείπει ποτέ από τέτοιες λίστες. Και είναι κακό καθώς κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά και αυξάνει επίσης την αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη πλευρά, η άσκηση προφανώς και κάνει καλό, χωρίς να χρειάζεται απαραίτητα να γίνεται σε γυμναστήριο. Μπορεί να φροντίζει κανείς να δίνει καθημερινά ένα “μπουστάρισμα” στην καρδιά του περπατώντας γρήγορα ή ανεβαίνοντας σκάλες.

Και, φυσικά, και το υγιές βάρος βοηθάει τα νεφρά.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ

Δεν είναι πάντα εύκολο να παρατηρήσει κανείς τα προβλήματα στα νεφρά του, καθώς συχνά τα σημάδια δεν εμφανίζονται μέχρι τη μέρα που τα νεφρά να έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη.

Η βλάβη των νεφρών εμφανίζεται σε πέντε στάδια, με το στάδιο πέντε να είναι -προφανώς- το χειρότερο. Μόλις στο τέταρτο στάδιο οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι αισθάνονται λίγο πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο.

Επίσης μπορεί να παρατηρήσουν πονοκεφάλους ή θολή όραση, αλλά αυτό συχνά οφείλεται στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Στα μεταγενέστερα στάδια της νεφρικής βλάβης, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν ναυτία ή να χάσουν την όρεξή τους.

Καθώς δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε μόνοι σας πότε τα νεφρά σας μπορεί να έχουν πρόβλημα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν χρειάζεστε τακτικό έλεγχο των νεφρών σας. Αυτοί οι έλεγχοι περιλαμβάνουν μια απλή εξέταση αίματος και ούρων. Ο γιατρός θα μπορέσει στη συνέχεια να σας πει αν χρειάζεστε τακτικές εξετάσεις ή κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφροπάθεια στην οικογένειά τους θα πρέπει να ζητήσουν από τον οικογενειακό τους γιατρό ή τον νοσηλευτή τους να κάνουν μια εξέταση.

Δυστυχώς, ορισμένες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο να πάθουν νεφρική νόσο. Σύμφωνα με το Conversation, μια έκθεση της UK Kidney Association το 2023 διαπίστωσε ότι τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες έχουν υψηλότερα ποσοστά νεφρικής ανεπάρκειας και προσβάλλονται σε μικρότερες ηλικίες. Αυτό σημαίνει, ότι αν ανήκει κάποιος σε αυτές τις ομάδες είναι ακόμη πιο σημαντικό να γνωρίζει πώς να φροντίζει τα νεφρά του.

www.news247.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΝΕΦΡΑ