Δείτε φυσικούς τρόπους μέσα από τους οποίους μπορείτε να ρίξετε το ουρικό οξύ.

Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Η μείωση του ουρικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας και μπορεί ακόμη και να αποτρέψει περαιτέρω εξάρσεις σε άτομα με την πάθηση.

Ωστόσο, ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όχι μόνο από τον τρόπο ζωής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό για τις καλύτερες στρατηγικές πρόληψης της ουρικής αρθρίτιδας.

Ας δούμε όμως οκτώ φυσικούς τρόπους μείωσης των επιπέδων ουρικού οξέος:

1. Περιορίστε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνη

Οι πουρίνες είναι ενώσεις που απαντώνται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα. Καθώς το σώμα διασπά τις πουρίνες, παράγει ουρικό οξύ. Η διαδικασία του μεταβολισμού τροφίμων πλούσιων σε πουρίνες μπορεί να προκαλέσει ουρική αρθρίτιδα, προκαλώντας στο σώμα υπερβολική παραγωγή ουρικού οξέος.

Ορισμένες τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι υγιεινές, οπότε ο στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της πρόσληψης πουρινών και όχι η πλήρης αποφυγή των πουρινών.

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πουρίνες περιλαμβάνουν:

 • άγρια θηράματα, όπως το ελάφι
 • πέστροφα, τόνος, μπακαλιάρος, σαρδέλες, γαύρος, μύδια και ρέγκα
 • περίσσεια αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας και του λικέρ
 • τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως το μπέικον, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κόκκινο κρέας (συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος)
 • κρέατα ζωϊκών οργάνων, για παράδειγμα συκώτι και γλυκάδια
 • ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά

Τα τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες περιλαμβάνουν:

 • λουκάνικα
 • τα περισσότερα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του ζαμπόν και του βοδινού κρέατος
 • πουλερικά
 • στρείδια, γαρίδες, καβούρια και αστακός

2. Τρώτε περισσότερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνη

Αλλάζοντας από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες σε εκείνα που περιέχουν λιγότερες, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να μειώσουν σταθερά τα επίπεδα του ουρικού οξέος τους ή τουλάχιστον να τα αποτρέψουν από το να αυξηθούν περαιτέρω. Ορισμένες τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε πουρίνη περιλαμβάνουν:

 • γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά και μη λιπαρά
 • φυστικοβούτυρο και οι περισσότεροι ξηροί καρποί
 • τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά
 • καφές
 • καστανό ρύζι, ψωμί και πατάτες

Οι διατροφικές αλλαγές από μόνες τους δεν θα εξαλείψουν την ουρική αρθρίτιδα, αλλά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των εξάρσεων. Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν τρώνε όλοι όσοι πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη.

Άλλοι παράγοντες, όπως η γενετική ευαισθησία, παίζουν επίσης ρόλο. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.

3. Αποφύγετε τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος

Ορισμένα φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

 1. διουρητικά φάρμακα, όπως η φουροσεμίδη (Lasix) και η υδροχλωροθειαζίδη
 2. φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδίως πριν ή μετά από μεταμόσχευση οργάνου
 3. χαμηλής δόσης ασπιρίνη
 4. Ωστόσο, τα φάρμακα που αυξάνουν τα επίπεδα ουρικού οξέος μπορεί να προσφέρουν βασικά οφέλη για την υγεία, γι’ αυτό οι άνθρωποι θα πρέπει να συζητούν με τον γιατρό τους πριν αλλάξουν οποιαδήποτε φάρμακα.

4. Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος

Η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εξάρσεων ουρικής αρθρίτιδας. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας, ιδίως στους νέους.

Το υπερβολικό βάρος αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενώ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ενώ αυτές οι επιδράσεις είναι επιβλαβείς από μόνες τους, το υπερβολικό βάρος συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο αυξημένων επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Η ταχεία απώλεια βάρους, ειδικά όταν αυτή συμβαίνει λόγω νηστείας, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων, βιώσιμων αλλαγών για τον έλεγχο του βάρους τους, όπως το να γίνονται πιο δραστήριοι, να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή και να κάνουν επιλογές τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

5. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά

Η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και ζαχαρούχων ποτών, όπως τα αναψυκτικά και οι ζαχαρούχοι χυμοί, συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά προσθέτουν επίσης περιττές θερμίδες στη διατροφή, προκαλώντας ενδεχομένως αύξηση του σωματικού βάρους και μεταβολικά προβλήματα.

6. Πιείτε καφέ

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ουρική αρθρίτιδα. Για παράδειγμα, μια ανάλυση του 2010 των δεδομένων από γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας μειωνόταν όσο αυξανόταν η κατανάλωση καφέ.

Οι γυναίκες που έπιναν 1 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 22% μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καφέ. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 57% μείωση του κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών έχει επίσης συνδέσει την κατανάλωση καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2014 σχετικά με τη μακροχρόνια κατανάλωση καφέ διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν 3-5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Δεδομένου ότι τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της συνολικής τους υγείας.

7. Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Μια μετα-ανάλυση 13 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών του 2011 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C μείωσε σημαντικά τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Η μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει αποδείξει οριστικά ότι η βιταμίνη C θεραπεύει ή προλαμβάνει την ουρική αρθρίτιδα, παρά μόνο ότι μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος.

8. Τρώτε κεράσια

Προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι τα κεράσια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο κρίσεων ουρικής αρθρίτιδας, ιδίως σε άτομα με προηγούμενο ιστορικό της νόσου.

Μια μελέτη του 2012 σε 633 άτομα με ουρική αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών για 2 ημέρες μείωσε τον κίνδυνο εκδήλωσης κρίσης ουρικής αρθρίτιδας κατά 35% σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση κερασιών.

Η επίδραση αυτή παρέμεινε ακόμη και όταν οι ερευνητές έλεγξαν παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση διουρητικών ή φαρμάκων κατά της ουρικής αρθρίτιδας.

Μεταξύ των ατόμων που χρησιμοποιούσαν επίσης το φάρμακο κατά της ουρικής αρθρίτιδας αλλοπουρινόλη, ο συνδυασμός του φαρμάκου και των κερασιών μείωσε τον κίνδυνο νέας κρίσης κατά 75 τοις εκατό.

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη πάθηση που συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλες σοβαρές παθήσεις. Ενώ ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω εξάρσεων, μπορεί να μην είναι αρκετός για τη θεραπεία της νόσου.

Ορισμένοι άνθρωποι που ακολουθούν ισορροπημένη διατροφή εξακολουθούν να εμφανίζουν ουρική αρθρίτιδα και δεν εμφανίζουν όλοι όσοι τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνη συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας.

Τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και στην πρόληψη του κινδύνου μελλοντικών εξάρσεων της ουρικής αρθρίτιδας. Σε κάθε περίπτωση μιλήστε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματα και ζητήστε συμβουλές σχετικά με το ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι πιο ωφέλιμες.

www.healthstat.gr

❝ ετικέτες ❞ #ΟΥΡΙΚΟ ΟΞΥ