Μάνος Τσαλδάρης

Άνευ ουσιαστικής απάντησης έχει μείνει ως τώρα η προ μιας εβδομάδας καταγγελία του τομεάρχη Διαφάνειας και βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλου Πολάκη για τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπέγραψε πρόσφατα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να αλλαχθούν όλοι οι λαμπτήρες σε όλα τα κτίρια και τα στρατόπεδα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια σύμβαση που ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει ως «απευθείας ανάθεση» και στην οποία, όπως καταγγέλλει, υπερκοστολογήθηκαν οι λαμπτήρες τύπου LED που θα προμηθευτεί με τόσο προκλητικό βαθμό, ώστε αν συγκριθεί η τιμή αγοράς τους με εκείνη που αγοράστηκαν από τον δήμο Πατρέων, προκύπτει ότι θα κοστίσουν στο Δημόσιο περισσότερο από 10.000.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η προμήθειά τους αγγίζει τα 20.000.000 ευρώ!

Η καταγγελία, που είναι άγνωστο εάν επρόκειτο για… δώρο του Παύλου Πολάκη προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αφού έγινε μέσω facebook την περασμένη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου -ανήμερα δηλαδή του εορτασμού της γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων- εξαιτίας αυτού του γεγονότος πέρασε «στα ψιλά» καθώς αναφέρθηκε μόνο σε εξειδικευμένες σε στρατιωτικά θέματα ειδησεογραφικές σελίδες του ίντερνετ. Όμως ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν πήρε απάντηση στις ερωτήσεις που έθετε, επανήλθε με συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα «militaire.gr» και δημοσιεύτηκε την Κυριακή, στην οποία εκτός από το συγκεκριμένα σκάνδαλο κατάγγειλε συνολικά την κυβέρνηση υπογραμμίζονταν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε 37 δισ. κι αυτοί ξανατρώνε με ελεεινό τρόπο τα λεφτά».

Στην ανάρτησή του, εξάλλου, ήδη από την προπερασμένη Δευτέρα ο Παύλος Πολάκης αναφερόταν σε «γαλάζιες LED ακρίδες» που έκαναν «μια τεράστια αρπαχτή» στο υπουργείο και από τότε ρωτούσε του ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ΥΦΕΘΑ Νίκο Χαδραλιά που «πήγαν τα λεφτά».

Παρ’ όλα αυτά κανείς δεν απάντησε ως εκείνη την ημέρα και μόνο μετά την προβολή του βίντεο στο ίντερνετ ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος που βρισκόταν σε επίσκεψή του στην Καβάλα, αναγκάστηκε να απαντήσει στη «στρακαστρούκα Πολάκη», όπως την χαρακτήρισε, με δήλωσή του σε δημοσιογράφο τοπικού καναλιού. Χωρίς να αναφερθεί στην αιτία της υπερκοστολόγησης και γιατί επελέγη η συγκεκριμένη εταιρεία, είπε συγκεκριμένα: «Προσκαλώ και προκαλώ τον κ. Πολάκη να έρθει στη Βουλή, διότι εκεί είναι η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση και η πραγματική δημόσια συζήτηση». Στο μεταξύ για το ίδιο θέμα την Παρασκευή 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ήδη σχετική ερώτηση.

Χθες επίσης κύκλοι περί τον υπουργό, έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι διεξήχθη διαγωνισμός, ότι η σύμβαση εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που θα γίνει φτάνει το 60%. Κανείς δεν απάντησε στις υπόνοιες που άφηνε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρόκειται για φιλά προσκείμενο προς την κυβέρνηση επιχειρηματία, όταν ανέφερε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ήταν μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας και ότι «τυχαία» είχαν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας του οι υπουργοί Οικονομικών και Ναυτιλίας, Χρ. Σταϊκούρας και Γ. Πλακιωτάκης, αντίστοιχα.

ΕΙΧΑ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΣΤΗ ΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΡΠΑΧΤΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ! Ορίστε λοιπόν:

Η συγκεκριμένη χειραψία ΚΟΣΤΙΣΕ στο ΔΗΜΟΣΙΟ περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ (φωτό 1)!!

Γαλάζιες LED ακρίδες…

Στα τέλη του 2021 το Υπ. Άμυνας προκήρυξε διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών LED στους εξωτερικούς χώρους των στρατοπέδων. Με “πονηρό” όρο στη Διακήρυξη, η προμήθεια ορίστηκε ως ενιαία ‘επένδυση’ (παρότι αφορούσε σε κωδικούς πολλών, διαφορετικών, ειδών), κάτι που σήμαινε ότι δεν επιτρέπονταν προσφορές για τμήματα της προμήθειας, παρά μόνο για το σύνολο των προϊόντων (φωτό 2).

Παρότι επρόκειτο για προμήθεια εκατομμύριων ευρώ, στον διαγωνισμό κατέβηκε ΜΟΝΟ ΜΙΑ εταιρεία (η DASTERI A.E), η οποία αναδείχθηκε – ως ήταν φυσικό- μειοδότρια και υπέγραψε τον Οκτώβριο σύμβαση με το Υπ. Άμυνας (φωτό 3, 4).

Ο λόγος που καμία άλλη εταιρεία δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό είναι ότι η Διακήρυξη περιελάμβανε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ την προμήθεια και λαμπτήρων LED 11W, τους οποίους διαθέτει ΜΟΝΟ η συγκεκριμένη εταιρεία (φωτό 5, 6)! Τυχαίο βέβαια ότι ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας ήταν μέχρι πρόσφατα Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, ενώ είναι επίσης τυχαίο ότι τις εγκαταστάσεις της Dasteri επισκέφθηκαν τον τελευταίο χρόνο ο Σταικούρας και ο Πλακιωτάκης…(φωτό 7, 8, 9)

Η τιμή ανά είδος, που έδωσε η μοναδική προσφέρουσα, δεν είναι μόνο πολλαπλάσια σε σχέση με τη λιανική τιμή του κάθε φωτιστικού. Είναι και σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την τιμή που η ΙΔΙΑ εταιρεία έχει δώσει για τα ΙΔΙΑ προϊόντα σε άλλες περιπτώσεις δημόσιων προμηθειών!!

Συγκεκριμένα, το Υπ. Άμυνας προμηθεύθηκε από τη Dasteri φωτιστικά σώματα LED 40W – 120W σε τιμές από 490€ έως 780€/τμχ και προβολείς LED 55W – 185W σε τιμές από 470€ έως 790€/τμχ (φωτό 10, 11, 12, 13), ΟΤΑΝ:

– το πιο ακριβό είδος της συγκεκριμένης προμήθειας (το οποίο η Dasteri προμήθευσε στην τιμή των 780€/τμχ), στη λιανική αγορά – με τα ίδια ακριβώς τεχνικά χαρακτηριστικά – κοστίζει από 81€ έως 156€/τμχ, δηλαδή μιλάμε για διαφορά 600€ στο τμχ. (φωτό 14, 15)!!!

– η ΙΔΙΑ η Dasteri έχει προμηθεύσει τα ΙΔΙΑ προϊόντα σε Δήμους (με απευθείας μάλιστα αναθέσεις και σε πολύ μικρότερες ποσότητες) σε τιμές σημαντικά ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ από ό,τι στο Υπουργείο Άμυνας (φωτό 16, 17, 18) !!

– τα ΙΔΙΑ ακριβώς προϊόντα άλλοι Δημόσιοι Φορείς τα έχουν προμηθευθεί ΤΡΕΙΣ και ΤΈΣΣΕΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ!!! Ενδεικτικά, ο Δήμος Πάτρας (με διαγωνισμό που βέβαια δεν συμμετείχε μόνο ένας…) προμηθεύθηκε τα φωτιστικά σώματα LED με 211€/τμχ και τους προβολείς LED με 84€ – 98€/τμχ (φωτό 19, 20)!!

Αν το Υπ. Άμυνας προμηθευόταν τα είδη στις τιμές που τα πήρε ο Δήμος Πάτρας, θα πλήρωνε:

α) για τα 18.910 φωτιστικά σώματα αντί 11.587.270€ μόνο 3.971.100€ (η διαφορά είναι 7.616.170€) και

β) για τους 5.910 προβολείς αντί 3.089.488€ μόνο 518.336€ (η διαφορά είναι 2.571.152€)!

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η ΔΙΑΦΟΡΑ ΞΕΠΕΡΝΑΕΙ ΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΏ!!

ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ κύριε Παναγιωτόπουλε και κύριε Χαρδαλιά;;;

Ανυπομονώ να ακούσω, αν και φαντάζομαι….

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης πρόσθετε πληθώρα φωτογραφιών και στοιχείων από τις οποίες προκύπτει ότι «τα ΙΔΙΑ ακριβώς προϊόντα άλλοι Δημόσιοι Φορείς τα έχουν προμηθευθεί ΤΡΕΙΣ και ΤΈΣΣΕΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ!!!» και ότι αν το υπουργείο «προμηθευόταν τα είδη στις τιμές που τα πήρε ο Δήμος Πάτρας, θα πλήρωνε: α) για τα 18.910 φωτιστικά σώματα αντί 11.587.270€ μόνο 3.971.100€ (η διαφορά είναι 7.616.170€) και β) για τους 5.910 προβολείς αντί 3.089.488€ μόνο 518.336€ (η διαφορά είναι 2.571.152€)!».

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 2η για τις «LED ΑΚΡΙΔΕΣ» του ΥΠ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Παναγιωτόπουλε και Χαρδαλιά όσο κι αν κρύβεστε, θα ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΤΕ για την αρπακτή με τα LED (φωτό 1)!

Κάνατε διαγωνισμό, ορίζοντας στην προκήρυξη ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ και ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ τεχνικές προδιαγραφές στα υπό προμήθεια είδη, προκειμένου να πάρει τη δουλειά η εταιρεία Dasteri.

Πέρα από τους λαμπτήρες LED 11W, ζητήσατε τα φωτιστικά σώματα καλλωπιστικού τύπου LED 40W και 45W να είναι κατασκευσμένα με τέτοιο τρόπο (“με συστοιχίες LED συνδεδεμένες παράλληλα και κάθετα τοποθετημένες σε έναν κυλινδρικό σχηματισμό παράλληλο με τον ιστό ή σε έναν ωοειδή σχηματισμό παράλληλο με το έδαφος”, φωτό 2, 3, 4), ώστε να αποκλειστούν όμοια προϊόντα άλλων προμηθευτών κι έτσι, ΜΗ νόμιμα, να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ προσφέρουσα η εταιρεία Dasteri!

Δεν το λέω εγώ… Το Ελεγκτικό Συνέδριο το είπε με την υπ’ αριθμ. 312/2022 Πράξη του, με την οποία ΑΚΥΡΩΣΕ τον διαγωνισμό για την προμήθεια φωτιστικών LED, που είχε προκηρύξει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας με ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΗ Προκήρυξη και με μειοδότρια την ΙΔΙΑ εταιρεία (φωτό 5, 6, 7)!!!

Ακυρώστε τη σύμβαση που προκαλεί ΖΗΜΙΑ εκατομμυρίων στο Δημόσιο, και ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ! Αν σας έχει μείνει λίγη τσίπα…

ΥΓ .περιμένω την απάντηση σας.Όπως επίσης περιμένω από το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ να απαντήσει γιατί του Δημου Φιλαδελφειας τη σύμβαση την ΑΚΥΡΩΣΕ και την ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΔΙΑ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕ!!!

Συνεχίζεται….

❝ ετικέτες ❞ #ΑΜΥΝΑ #ΑΡΠΑΧΤΗ