Οι συνήγοροι υπεράσπισης των 78 καταγγέλλουν λυσσαλέα επίθεση, ακραία καταστολή και κακομεταχείριση συλληφθέντων, δικηγόρων και πολιτών

Για όργιο καταστολής και κακοποίησης των 78 συλληφθέντων στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κάνουν λόγο οι έξι συνήγοροι υπεράσπισης που επισημαίνουν ακόμα και τη λυσσαλέα επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ σε αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Ευελπίδων: Δικηγόρος που είχε συλληφθεί, χτυπήθηκε απο τα ΜΑΤ στο κεφάλι κατευθείαν όταν αφέθηκε ελεύθερος

Όπως καταγγέλλουν οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν ακόμα και μέσα στο κτίριο του αυτοφώρου, όπου χτυπήθηκαν κατηγορούμενοι, δικηγόροι και κοινό και αφαιρέθηκαν διά της βίας κινητά τηλέφωνα για να μην καταγραφούν οι σκηνές.

Όπως καταγγέλλουν η σύλληψη των 78 ατόμων έγινε αναίτια ενώ «κάτοικοι, αλληλέγγυοι, ανήλικα παιδιά, μητέρα μαζί με ανήλικο τέκνο, μητέρα χωρίς τα παιδιά της, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, μία έγκυος, ένας δικηγόρος, ένας φωτορεπόρτερ ήταν μεταξύ αυτών που υπέστησαν όργιο καταστολής και κακομεταχείρισης για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ πολλοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω των χτυπημάτων».

Επίθεση των μπάτσων στο συγκεντρωμένο κόσμο στην Ευελπίδων. Ένα ανοιγμένο κεφάλι, τουλάχιστον, μια σύλληψη, καταγγελίες για κλοπές κινητών από τους μπάτσους #antireport #προσφυγικά

Παράλληλα επισημαίνουν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν μια έγκυος, ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός καθώς και ένας δικηγόρος, που αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα αλλά μια ημέρα μετά.

Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις ακόμα και μέσα στο κτίριο του αυτοφώρου, όπου χτυπήθηκαν κατηγορούμενοι, δικηγόροι και κοινό και αφαιρέθηκαν διά της βίας κινητά τηλέφωνα για να μην καταγραφούν οι σκηνές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των συνηγόρων υπεράσπισης

«Την Τρίτη 22/11 πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην γειτονιά των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κακοποιώντας και συλλαμβάνοντας αναίτια 78 ανθρώπους» αναφέρουν σε Δελτίο Τύπου οι συνήγοροι υπεράσπισης των συλληφθέντων στα Προσφυγικά, αναφερόμενοι στην κατασταλτική επιχείρηση της ΕΛΑΣ την Τρίτη με σκοπό την εκκένωση του 6ου μπλοκ της κοινότητας των προσφυγικών στην Αλεξάνδρας, που οδήγησε σε 78 συλλήψεις και έκανε διεθνώς ρεζίλη την Ελλάδα με την αναίτια προσαγωγή του φωτορεπόρτερ Νίκου Πήλου.
Την Τρίτη 22/11 πάνοπλες δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στην γειτονιά των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κακοποιώντας και συλλαμβάνοντας αναίτια 78 ανθρώπους. Κάτοικοι, αλληλέγγυοι, ανήλικα παιδιά, μητέρα μαζί με ανήλικο τέκνο, μητέρα χωρίς τα παιδιά της, άνθρωποι με προβλήματα υγείας, μία έγκυος, ένας δικηγόρος, ένας φωτορεπόρτερ ήταν μεταξύ αυτών που υπέστησαν όργιο καταστολής και κακομεταχείρισης για περισσότερες από 24 ώρες, ενώ πολλοί χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη λόγω των χτυπημάτων.
Μετά από μια νύχτα κράτησης σε απάνθρωπες συνθήκες και αφού οι περισσότεροι κοιμήθηκαν στο πάτωμα της ΓΑΔΑ, οι συλληφθέντες και οι συλληφθείσες έπρεπε να οδηγηθούν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, πλην της εγκύου και του φωτορεπόρτερ που αφέθηκαν με εντολή εισαγγελέα. Αυτό τελικά έγινε μετά τις 15:00 της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουν επί ώρες κλεισμένοι στις κλούβες ώστε να έρθει ο εισαγγελέας υπηρεσίας.
Ο εισαγγελέας διαπίστωσε ότι μεταξύ των συλληφθέντων υπήρχε και ο συνάδελφος δικηγόρος Ν.Κ. και διέταξε να αφεθεί ελεύθερος, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει από την προηγούμενη ημέρα, αλλά προφανώς κανείς από την κρατική ασφάλεια δεν τον είχε ενημερώσει για την ιδιότητά του.
Αφού ασκήθηκε σε βάρος των υπολοίπων ποινική δίωξη για πλημμελήματα, άρχισε δεύτερος γύρος βίας από τις διμοιρίες των ΜΑΤ.
Κατά την μεταγωγή των κατηγορουμένων στην αίθουσα του δικαστηρίου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν λυσσαλέα στον αλληλέγγυο κόσμο, τραυματίζοντας σοβαρά στο κεφάλι τον συνάδελφο που λίγο πριν είχε αφεθεί ελεύθερος και κυνηγώντας τους υπόλοιπους έξω από τα δικαστήρια βάζοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ανθρώπους που έτρεχαν να σωθούν.
Ακολούθησαν και άλλες επιθέσεις ακόμα και μέσα στο κτίριο του αυτοφώρου, όπου χτυπήθηκαν κατηγορούμενοι, δικηγόροι και κοινό και αφαιρέθηκαν διά της βίας κινητά τηλέφωνα για να μην καταγραφούν οι σκηνές.
Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες, η έδρα επέδειξε πλήρη αδιαφορία ή ενδεχομένως αδυναμία να κάνει το παραμικρό για να ηρεμήσει η κατάσταση η οποία είχε εκτραχυνθεί με αποκλειστική ευθύνη των αστυνομικών δυνάμεων.
Η ψυχραιμία των κατηγορουμένων και του κόσμου βοήθησε στο να αποφευχθούν τα χειρότερα και να ολοκληρωθεί όσο πιο ομαλά γινόταν η διαδικασία.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, καταγγέλλουμε το όργιο βίας και αυθαιρεσίας που ασκήθηκε εντός και εκτός των δικαστηρίων τις δύο τελευταίες ημέρες από τις αστυνομικές δυνάμεις, την άδικη σύλληψη, κακοποίηση και κράτηση υπό άθλιες συνθήκες δεκάδων ανθρώπων, την παράνομη κράτηση και τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου μας και την αδιαφορία όσων έχουν θεσμική υποχρέωση να εφαρμόζουν το νόμο και να διασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Άννυ Παπαρρούσου

Κάτια Τάτση

Κατερίνα Ζουρτσάνου

Γιώργος Κακαρνιάς

Παναγιώτης Αντωνίου

Γιάννης Μυκονιάτης

❝ ετικέτες ❞ #ΜΑΤ