Μάρκος Βογιατζόγλου

Μάρκος Βογιατζόγλου

Σύντομο χρονικό με τις παλινωδίες και τα ψέματα της κυβέρνησης, με αφορμή την ντροπιαστική ανακοίνωση κατά του κ. Ράμμου

Ηχθεσινή ανακοίνωση του κ. Οικονόμου προσέθεσε μια ακόμη μαύρη σελίδα στο εγχειρίδιο συγκάλυψης του σκανδάλου των υποκλοπών, το οποίο με επιμέλεια συντάσσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση του  Κυριάκου «είμαι Βλαξ, δεν γνώριζα τίποτε» Μητσοτάκη.

«Καμιά ενημέρωση και κανένα στοιχείο δεν περιήλθε ποτέ  σε γνώση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης», επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η τοποθέτηση  αυτή είναι ίσως η μοναδική σταθερή επωδός του τελευταίου εξαμήνου. Κάθε φορά που νέα στοιχεία έρχονταν στο φως, Κυβέρνηση και Μέγαρο Μαξίμου επιδίδονταν σε παλινωδίες και κυβιστήσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια επαναχάραξης της γραμμής άμυνάς τους. Κάθε παλινωδία όμως, κάθε ψέμα, είχε ως αποτέλεσμα να στενεύει ο κλοιός γύρω από τον κ. Μητσοτάκη.

Είναι γνωστό πως το τελευταίο καταφύγιο των Ενόχων, είναι η Αθλιότητα. Ιδού ένα απόσπασμα από τη χθεσινή ανακοίνωση:

«τα όσα εδώ και καιρό πράττει ο Επικεφαλής της ΑΔΑΕ συνιστούν βαρύ ατόπημα. Θεσμικό και πολιτικό. Η σιωπή μας όλο αυτό το διάστημα δεν συνιστούσε αδυναμία, αλλά  στάση ευθύνης απέναντι σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν η ΑΔΑΕ: μια Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη που θα λειτουργούσε στο πλαίσιο που το Σύνταγμα ορίζει».

Η ΑΔΑΕ λοιπόν (α) δεν είναι ανεξάρτητη, (β) λειτουργεί εκτός συνταγματικού πλαισίου και (γ) ο Επικεφαλής της διέπραξε βαρύ θεσμικό (και πολιτικό) ατόπημα.

Βρήκαμε λοιπόν τον ένοχο για την αντιθεσμική εκτροπή, των παράνομων υποκλοπών και παρακολουθήσεων: Πρόκειται για τον κ. Ράμμο!

Είναι μια προσέγγιση κι αυτή, ίσως όχι η πιο πειστική, αλλά τέλος πάντων, μια κάποια προσέγγιση. Είχαν προηγηθεί μόλις άλλες …δώδεκα, από τον Απρίλιο 2022 (όταν ο κ. Θάνος Κουκάκης κατήγγειλε την παρακολούθησή του με τη χρήση λογισμικού Predator) έως και σήμερα. Για τη διευκόλυνση του αναγνωστικού κοινού, που ενδεχομένως να δυσκολεύεται να τις αφομοιώσει (άλλωστε, όπως ο σοφολογιότατος καθηγητής Στ. Καλύβας σημείωσε, αν δεν έχουμε «ειδικές ικανότητες» δεν μπορούμε ούτε «στο περίπου» να καταλάβουμε τι τρέχει με τις υποκλοπές), η ΑΥΓΗ τις περισυνέλλεξε και σας τις παρουσιάζει, στο πλαίσιο ενός γενικού χρονικό του σκανδάλου των υποκλοπών. Καλή απόλαυση.

 • Ιούλιος 2019. Ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης αναλαμβάνει προσωπικά την ευθύνη για την ΕΥΠ. Ουδείς κατάλαβε (τότε) ποια συγκεκριμένη ανάγκη εξυπηρετούσε η ανάληψη αυτής της αρμοδιότητας. Σημειώνεται πως η ως τότε πάγια θέση της ΝΔ ήταν αντίθετη, δηλαδή πως η ΕΥΠ θα πρέπει να υπάγεται σε Υπουργό και όχι απευθείας στον Πρωθυπουργό.
 • Αύγουστος 2019. Ο Παναγιώτης Κοντολέων τοποθετείται Διοικητής της (υπό τον Μητσοτάκη) ΕΥΠ. Λίγες μέρες μετά, αποκαλύπτεται ότι διορίσθηκε παρανόμως, καθώς δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα. Κανένα πρόβλημα για τον κ. Μητσοτάκη! Αφού δεν μας καλύπτει ο νόμος, τον αλλάζουμε – με φωτογραφική τροπολογία.
 • Αύγουστος 2020. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης γίνεται αποδέκτης πληροφοριών ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται. Κάνει καταγγελία στην ΑΔΑΕ – και την ίδια ακριβώς ημέρα (ως εκ θαύματος), η ΕΥΠ διακόπτει την παρακολούθηση.
 • Μάρτιος 2021. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει εκπρόθεσμη τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, βάσει της οποίας η ΑΔΑΕ δεν δύναται να ενημερώνει τους πολίτες για το εάν το τηλέφωνό τους παρακολουθούνταν. Η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ, ώστε το ερώτημα Κουκάκη να μείνει αναπάντητο.
 • Νοέμβριος 2021. Η Εφημερίδα των Συντακτών αποκαλύπτει δίκτυο παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Ένα εκ των θυμάτων, ο δημοσιογράφος Στ. Μαλιχούδης, αναγνωρίζει τον εαυτό του (!) στο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα. Σιγή ιχθύος από την κυβέρνηση και τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
 • Απρίλιος 2022. Οι δημοσιογράφοι του Inside Story Τ. Τέλλογλου και Ελ. Τριανταφύλλλου αποκαλύπτουν την παρακολούθηση Κουκάκη με τη χρήση λογισμικού Predator. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίζεται να δηλώσει ότι η υπόθεση δεν αφορά την Πολιτεία, καθώς πρόκειται για παρακολούθηση «ιδιώτη από ιδιώτη» (Γραμμή ν.1).
 • Ιούλιος – Αύγουστος 2022. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης καταγγέλει παρακολούθησή του από ΕΥΠ και Predator. Αποκαλύπτεται πως ο σύνδεσμος Predator που εστάλη στον κ. Ανδρουλάκη είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν του κ. Κουκάκη. Η κυβέρνηση συγκαλεί την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.  Λίγες μέρες μετά, Κοντολέων και Γ. Δημητριάδης (Γ.Γ. Πρωθυπουργού) υποβάλλουν την παραίτησή τους. Σε τηλεοπτικό του μήνυμα, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν «νόμιμη και τεκμηριωμένη» αλλά «πολιτικά λανθασμένη» (Γραμμή ν.2).
 • 23 Αυγούστου 2022. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει πως «δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων πέρα από εκείνη του κυρίου Ανδρουλάκη» (Γραμμή ν.3).
 • 1 Σεπτεμβρίου 2022. Ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ Δεμίρης ισχυρίζεται πως ο πρωθυπουργός είναι «απολύτως ενημερωμένος από αυτόν για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ». Ως εκ τούτων, και δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει «παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων», συνάγεται ότι δεν υπάρχουν τέτοιες παρακολουθήσεις (Γραμμη ν.4).
 • 5 – 13 Νοεμβρίου 2022. Μπαράζ δημοσιευμάτων με λίστες παρακολουθούμενων στην εφημερίδα Documento και άλλες έντυπες εκδόσεις. «Ουδέν σχόλιον» η μόνιμη επωδός του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς κατά τον ίδιο πρόκειται για «ευφάνταστες αφηγήσεις, δίχως κανένα ουσιαστικό στοιχείο» (Γραμμή ν.5).
 • 15 Νοεμβρίου. «Η κυβέρνηση είναι το θύμα αυτής της υπόθεσης», σημειώνει ο κ. Οικονόμου (Γραμμή ν.6).
 • 21 Νοεμβρίου. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασχολείται με φήμες, μυθιστορήματα και αφηγήματα. Όποιος έχει στοιχεία μπορεί να τα προσκομίσει στη Δικαιοσύνη» (Γραμμή ν.7).
 • 1 Δεκεμβρίου 2022. Για πρώτη φορά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απομακρύνεται από τη θεωρία περί «μυθευμάτων»: «Η Δικαιοσύνη θα φέρει την υπόθεση των παρακολουθήσεων στις πραγματικές της διαστάσεις. Δεν μπορεί να απαντήσει κανείς αν είναι πραγματικές οι λίστες» (Γραμμή ν.8).
 • 3 Δεκεμβρίου 2022. Στη σκιά των αποκαλύψεων για παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Φλώρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακαλύπτει τον εσωτερικό εχθρό: «Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε αναπόδεικτους ισχυρισμούς για παρακολουθήσεις στην Άμυνα». Τα καθεστωτικά ΜΜΕ επισείουν, ως συνήθως, την απειλή Ερντογάν (Γραμμή ν.9).
 • 7 Δεκεμβρίου. Εμφάνιση – παρωδία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας του ζητά ευθέως να απαντήσει στο ερώτημα, εάν γνωρίζει περί παρακολούθησης των κ.κ. Χατζηδάκη και Φλώρου. Αντί απαντήσεως, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τη σιωπή και την άτακτη υποχώρηση: ανεβαίνει στο βήμα της Βουλής και κηρύσσει τη λήξη της συνεδρίασης (!) (Γραμμή ν.10).
 • 12 Δεκεμβρίου. Δύο διαφορετικές γραμμές σε ένα briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του [πρωθυπουργού]» η παρακολούθηση κρατικών αξιωματούχων (επαναφορά της Γραμμής ν.3). Λίγο αργότερα, όμως, σημειώνει πως «γεννιούνται πολλά ερωτηματικά» και πως «εάν υπάρχει συστημικό πρόβλημα μέσα στην ΕΥΠ, η κυβέρνηση με τις άμεσες κινήσεις που έκανε θα αντιμετωπίσει τις παθογένειες» (Γραμμή ν.11). Η αναγνώριση, έστω και δυνητικά, της ύπαρξης rogue agents που κινούνταν «εκτός πλαισίου» ΕΥΠ, συνιστά μείζονα μετακίνηση από τις πρότερες θέσεις της κυβέρνησης. Χρειάστηκαν «μόλις» έξι μήνες και μπαράζ δημοσιευμάτων για να πεισθεί το Μαξίμου και ο εκπρόσωπός τους ότι οι πρότερες θέσεις τους ήταν, πλέον, μη υπερασπίσιμες.
 • 16 Δεκεμβρίου. Επιστροφή στην επιθετική ρητορική από τον κ. Οικονόμου: «Η λεγόμενη πολιτική διαχείριση θεμάτων της δικαιοσύνης και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της είναι το πρώτο βήμα της εκτροπής και της παραθεσμικότητας, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλούσιο παρελθόν. Η Ελλάδα θα παραμείνει κράτος δικαίου, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των νοσταλγών του ολοκληρωτισμού» (Γραμμή ν.12).
❝ ετικέτες ❞ #ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ